Hladkoun antarktický

Hladkoun antarktický, Mustelus antarcticus, Australian Smooth Hound - http://www.deepseaimages.com/dsilibrary/data/1374/KRDUW106_shark_.jpg
Hladkoun antarktický - u dna
Hladkoun antarktický, Mustelus antarcticus, Australian Smooth Hound - http://www.cableducacion.org.mx/micrositios/Tiburones/imgs/mustelusmanazo.jpg
Hladkoun antarktický - ulovený

Česky :

Hladkoun antarktický

Latinsky :

Mustelus antarcticus

Anglicky :

Australian Smooth Hound

Popsal :

Günther, 1870

Délka :

175 cm

Výskyt :

Východní indický oceán, pobřeží jižní a západní Austrálie. Jedná se o vody především mírného pásma. Většinu života tráví na dně. Samice jsou schopné dlouhých migrací. Nejdelší migrace, která byla pozorována měřila neuvěřitelných 1840 km.

Potrava :

Nespočet druhů hlavonožců, korýšů a ryb. Svou potravu loví při dnu, kde se převážně zdržuje.

Hmotnost :

30,8 kg

Popis :

Hladkoun antarktický má ploché zuby uspořádané jako dlaždice. Narozdíl od jiných žraloků kořist netrhá ale drtí. Tělo hladkouna antarktického je štíhlé zabarvené do světle šedivé. Místy s bronzovým nádechem. Na hřbetě a bocích je jeho tělo poseté několika bílými skvrnami. Tento žralok má výbornou schopnost potápění. Je schopen potopit se až do hloubky 350 metrů. Kde se také zdržuje. Nejedná se o nebezpečného žraloka, je to mírumilovný druh, ke kterému se můžete přiblížit prakticky na dotek. Bohužel je hladkoun velice často loven rybáři pro jeho šťavnaté maso, kterému se přezdívá "flake". Naštěstí to zásadně neovlivňuje jeho populaci. Jeho život trvá zhruba 16 let.

Rozmnožování :

Samice mají březost dvanáct měsíců, po této době samice porodí zhruba 1 - 36 mláďat. Ty jsou dlouhá 30 - 36 cm.
© Antonín Šebík



Počet komentářů k tomuto článku : 1

ddfcf  - 21.11.2012 - 16:45:04
neuveřitelne 
© 2008 Zivazeme.cz | Validní: XHTML & CSS | Zásady ochrany osobních údajů | Všechna práva vyhrazena