Kladivoun oblohlavý

Česky :

Kladivoun oblohlavý

Latinsky :

Sphyrna corona

Anglicky :

Scalloped bonnethead

Popsal :

Springer, 1940

Délka :

Max. 92 cm, obvykle 60–70 cm.

Výskyt :

Vyskytuje se ve východním Tichém oceánu od Kalifornského zálivu až po severní Peru. Nachází se v pobřežních vodách kontinentálních šelfů, kde žije v blízkosti měkkého dna až do hloubky 100 metrů.

Potrava :

Živí se živočichy žijícími při dně - kostnatými rybami, ostnokožci, hlavonožci, měkkýši, korýši.

Popis :

Jedná se pravděpodobně o nejmenšího známého kladivouna. Kladivoun oblohlavý má šedivé zbarvení těla, spodní část je bílá. Hlava, prsní, břišní a řitní ploutve jsou nažloutlé. Oblá hlava je kladivovitě protažená do šířky, jako u ostatních kladivounů. Šířka hlavy odpovídá zhruba 24–29 % délky těla. První hřbetní ploutev má srpovitý tvar a začíná zhruba nad koncem prsních ploutví. Druhá hřbetní ploutev je podstatně menší a je posazena nad řitní ploutví. Horní lalok ocasní ploutve je podstatně delší než dolní. Vzhledem ke své velikosti není člověku nebezpečný. IUCN Red List ho řadí mezi téměř ohrožené druhy.

Rozmnožování :

Kladivoun oblohlavý je živorodý a v jednom vrhu rodí zhruba 2 mláďata. Velikost kladivouna při narození je okolo 25 cm. Samci dosahují pohlavní zralosti okolo 65 cm.
© Jan Šebík



Počet komentářů k tomuto článku : 1

hledačka pravdy  - 16.07.2015 - 10:36:18
škoda že tam nemáte obrázky protože když jde o skutečnost tak nemám moc jasnou přectavivost :D 
© 2008 Zivazeme.cz | Validní: XHTML & CSS | Zásady ochrany osobních údajů | Všechna práva vyhrazena