Kanic

Kanic, Epinephelus guaza, Gruper - http://bluediver34.free.fr/cerbere/imagecerbere/poissons/epinephelus%20_dr.jpg
Kanic - v přirozeném prostředí

Česky :

Kanic

Latinsky :

Epinephelus guaza

Anglicky :

Gruper

Popsal :

Linnaeus, 1758

Délka :

Většinou okolo 1,3 m, maximálně 1,5 m.

Výskyt :

Atlantik, u Ameriky od Guayany po Brazílii, u Evropy od Biskajského zálivu po jižní Afriku. Středozemní moře. Občas se objeví i u Britských ostrovů.

Potrava :

Korýši, měkkýši, ryby.

Popis :

Dlouhé, oválné, ze stran zploštělé tělo, pokryté šupinami. Žaberní víčko má 3 malé trny. Ústa jsou široká a mají vysunovatelné čelisti, spodní přesahuje horní. V obou čelistech jsou dlouhé, špičaté zuby. Zuby mají klouby, takže se dají sklopit. Hřbetní ploutev je dlouhá, má 11 tvrdých trnitých a 13-16 měkkých ploutevních paprsků. Na přechodu mezi tvrdými a měkkými paprsky je ploutev mírně vykrojená. Řitní ploutev má 3 tvrdé a 8-9 měkkých paprsků. Mohutné prsní ploutve mají 1 tvrdý a 5 měkkých paprsků. Hřbet je zeleno hnědý, boky jsou světlejší, břicho je žluté. Po celém těle jsou žluté, a zelené skvrny, které tvoří příčné pruhy.

Rozmnožování :

Tření probíhá v letních měsících při úplňku. Jikry plavou volně ve vodě.

Chov :

Kanic žije na skalnatých útesech s jeskyněmi v hloubce většinou 10 až 200 m, maximálně v hloubce 400 m.
© Adam Toušek



Počet komentářů k tomuto článku : 0
© 2008 Zivazeme.cz | Validní: XHTML & CSS | Zásady ochrany osobních údajů | Všechna práva vyhrazena