Treska obecná

Treska obecná, Gadus morhua, Atlantic cod  - http://www.fishbase.org/images/thumbnails/jpg/tn_Gamor_u3.jpg
Treska obecná - hlava
Treska obecná, Gadus morhua, Atlantic cod  - http://www.fishbase.org/images/thumbnails/jpg/tn_Gamor_ua.jpg
Treska obecná - v hlubinách

Česky :

Treska obecná

Latinsky :

Gadus morhua

Anglicky :

Atlantic cod

Popsal :

Linnaeus, 1758

Délka :

Nejvýše 2 m v Atlantiku, v Severním moři okolo 80 cm.

Výskyt :

Severní Atlantik, Biskajský záliv, Baltské moře.

Potrava :

Hlavně jiné ryby, živočichové žijící na dně.

Hmotnost :

max. až 96 kg

Popis :

Dlouhé tělo, mohutná hlava. Horní čelist je delší než spodní. Na bradě má velký vous. Tři hřbetní ploutve, první má 14 - 15, druhá 18 - 22 a třetí 17 - 20 ploutevních paprsků. Dvě řitní ploutve, obě jsou zaoblené. První z nich začíná asi v polovině těla a má 19 - 23 ploutevních paprsků, druhá má 17 - 19 ploutevních paprsků. Ocasní ploutev se rovnoměrně rozšiřuje, není vykrojená. Zbarvení závisí na prostředí. Většinou je to šedá, zelená nebo hnědá. Břišní strana bílá až světle šedá. Postranní čára je světlá a výrazná.

Rozmnožování :

Tření probíhá na jaře při teplotě 4 - 6 ºC. Jiker je až 5 milionů a jsou dlouhé kolem 1,5 mm. Vylíhnou se za 2 až 4 týdny. Mladé tresky žijí u dna.

Chov :

Tresky žijí v u pobřeží i v hloubce 600 m. většinou se zdržují v hloubce 150 - 220 m.
© Adam Toušek



Počet komentářů k tomuto článku : 5

lapis  - 02.07.2017 - 11:53:31
Tresčí játra jsou vynikající pochoutka. A poměrně rychle tě dostanou do formy po alkoholu. 

JESS  - 12.06.2011 - 20:30:16
ZKUS TRESČÍ JÁTRA TO JE HNUS BLE :(  

Máro  - 27.10.2008 - 19:16:34
To máš naprosotu pravdu  

jarda  - 04.07.2008 - 11:27:08
OPRAVA: Pečená treska - to je něco šíleně dobrýho, jen se nesmí nechat příliš vysušit. Má jemňounké lehké bílé maso vynikající chuti, které se velmi snadno , téměř samo v tenkých plátcích odděluje. Navíc se jedná o dietní jídlo. Vřele doporučuji, stačí přidat trochu koření, přílohou může být několik malých pečených brambor a pokapat citronem. Nepřesolovat. 

jarda  - 04.07.2008 - 11:26:41
pečená treska 
© 2008 Zivazeme.cz | Validní: XHTML & CSS | Zásady ochrany osobních údajů | Všechna práva vyhrazena