Kapustňák širokonosý

Kapustňák širokonosý, Trichechus manatus, West Indian Manatee - http://i.pbase.com/o6/07/758307/1/86693479.lSt0nTDu.MANATEE2P1RW.jpg
Kapustňák širokonosý

Česky :

Kapustňák širokonosý

Latinsky :

Trichechus manatus

Anglicky :

West Indian Manatee

Další názvy :

Kapustňák americký, lamantin, mořská kráva

Popsal :

Linnaeus, 1758

Délka :

Měří až 4,6 m. Kapustňák širokonosý je největším druhem kapustňáka.

Teplota prostředí :

Voda s teplotou alespoň 20 °C.

Výskyt :

Kapustňák širokonosý se vyskytuje v západním Atlantiku od Mexického zálivu a Floridy přes Karibské moře až po Guyanu. Obývá mělké vody při pobřeží, laguny, ústí řek a jezera. Většinou se nepotápí hlouběji než do 4 m pod hladinu.

Potrava :

Živí se převážně vodními rostlinami, které však obsahují málo živin, a tak jich denně musí sníst až 50 kg (podle některých údajů dokonce až čtvrtinu své hmotnosti). Někdy může zkonzumovat i bezobratlé živočichy či ryby. Kapustňák širokonosý tráví denně až 8 hodin pastvou. K vyhledávání potravy používá pohyblivé pysky vyzbrojené citlivými hmatovými vousky.

Hmotnost :

Váží až 1 600 kg.

Popis :

Kapustňák širokonosý má šedé nafouklé válcovité tělo, které často porůstají řasy dávající kůži nazelenalé zbarvení. Kvůli malým uším a očím nemá moc dobře vyvinutý sluch a zrak. K vyhledávání potravy používá pohyblivé pysky vyzbrojené citlivými hmatovými vousky. Nezvykle husté kosti pomáhají vyrušit vztlak způsobený velkým množstvím plynů vzniklým při trávení. Kapustňák širokonosý plave rychlostí 4 – 10 km/hod pomocí úderů ocasní ploutve, přičemž přední ploutve slouží pouze jako pomocná vesla či stabilizátory. Obvykle se vynořuje nadechnout každé čtyři minuty. K vynoření dochází i ve spánku. Kapustňák širokonosý tvoří skupiny do 20 jedinců, ovšem v případě hojnosti potravy může skupina čítat i několik stovek kusů. Mezi jeho hlavní nebezpečí patří znečištění a srážky s loděmi. Lodní šroub může přivodit kapustňákovi širokonosému i smrtelné zranění. IUCN Red List ho řadí mezi zranitelné druhy.

Rozmnožování :

Kapustňák širokonosý se může rozmnožovat po celý rok. K páření dochází ve vodě. Jednou za dva až tři roky rodí po 12 – 14 měsících březosti samice jedno mládě. To přichází na svět v dobře chráněných místech. Po narození měří zhruba 1,5 m a váží 10 – 12 kg. Poprvé ho matka vynese na zádech nadechnout se nad hladinu. Mládě je kojeno ve vodě až dva roky, přičemž po několika týdnech od narození již přijímá rostlinnou potravu. Kapustňák širokonosý dosahuje pohlavní zralosti ve třech až pěti letech věku.
© Jan Šebík



Počet komentářů k tomuto článku : 5

Jenny  - 16.12.2012 - 17:58:58
ten je roztomiloučkej ♥ 

joee koee  - 20.11.2012 - 10:57:50
uzasne 

ADA  - 25.05.2010 - 18:30:56
SUPR 

tomas  - 10.10.2009 - 23:00:29
Tohle je vazne divnozvire 

míša  - 06.08.2009 - 11:28:35
ahojy chtela bych vam zdelit ze je to fakt nadherne zviratko nejhezci na svete 
© 2008 Zivazeme.cz | Validní: XHTML & CSS | Zásady ochrany osobních údajů | Všechna práva vyhrazena