Plískavice šedá

Plískavice šedá, Grampus griseus, Risso's Dolphin - http://www.joaoquaresma.com/galerias/standard-prontas/cetaceos/2005/gg06.jpg
Plískavice šedá
Plískavice šedá, Grampus griseus, Risso's Dolphin - http://www.marinelifegallery.com/images/dolphinhomepage/dsf-7-000116.jpg
Plískavice šedá - ve výskoku

Česky :

Plískavice šedá

Latinsky :

Grampus griseus

Anglicky :

Risso's Dolphin

Další názvy :

Delfín šedý

Popsal :

G. Cuvier, 1812

Délka :

2,5 až 4 m

Výskyt :

Plískavice šedá se vyskytuje téměř na celé planetě. Výjimku tvoří polární kruhy, kde ji nenajdeme.

Potrava :

Výhradně sépie

Hmotnost :

350 kg

Popis :

Plískavice šedá má nápadně kulatou hlavu, narozdíl od jiných plískavic není zobák tak výrazný. Zajímavostí je že horní čelist zuby vůbec nemá a dolní čelist má 2 – 8 zubů. Celé tělo je velice často pokryto mnoha jizvami. Jizvy vznikají při bojích soků o samici. Prsní ploutve jsou dlouhé a zašpičatělé. Ploutve jsou černé hrudník je bílý, vše působí velice kontrastně. Hřbetní ploutev začíná vyčnívat v půli hřbetu. Celý hřbet se zbarven v odstínech šedé. Mohutná ocasní ploutev je uprostřed vroubkovaná. Na rozdíl od jiných kytovců se tento savec drží v menších skupinkách o 4 - 6 kusech. Občas se vyskytují i samotáři. Plískavice je často zvědavá a tak ji můžeme zahlédnout jak se vztyčuje na mořské hladině. Takto vydrží několik sekund, pak se opět potopí.

Rozmnožování :

Mláďata Grampus griseus se rodí ne konci zimy nejpozději však začátkem jara. U tohoto savce funguje rodinný kruh. Než samice porodí se samcem žijí již delší dobu spolu. Březost trvá 340 - 360 dní. Dále probíhá kojení, které zabere asi rok.
© Antonín Šebík



Počet komentářů k tomuto článku : 0
© 2008 Zivazeme.cz | Validní: XHTML & CSS | Zásady ochrany osobních údajů | Všechna práva vyhrazena