Tuleň obecný

Tuleň obecný, Phoca vitulina, Common seal - http://static.flickr.com/5/4907487_05cb54ba8b_o.jpg
Tuleň obecný
Tuleň obecný, Phoca vitulina, Common seal - http://farm4.static.flickr.com/3258/2644813572_dea9867681.jpg?v=0
Tuleň obecný - na souši

Česky :

Tuleň obecný

Latinsky :

Phoca vitulina

Anglicky :

Common seal

Další názvy :

Tuleň atlantský, tuleň ostrovní

Popsal :

Linnaeus, 1758

Délka :

Max. 200 cm.

Výskyt :

Obývá pobřežní část a ostrovy v severních oblastech Atlantského a Tichého oceánu. V evropských vodách se vyskytuje od Belgie po Island, kde se drží v mělkých vodách při pobřeží s písčitým dnem. Mohou se vyskytovat i ve sladké vodě, dokonce se nachází i několik set kilometrů od ústí řeky. Pevný vztah tuleně obecného ke svému revíru napomáhá k tvorbě odlišných ras. Rozeznáváme pět poddruhů tuleně obecného: Phoca vitulina vitulina (evropská populace), P. v. concolor, P. v. richardii, P. v. stejnegeri a tuleně ungavského (P. v. mellonae), který žije v jezerech a řekách na severu kanadského Quebecku. Celosvětová populace čítá 350 – 500 tisíc jedinců. Je to nejrozšířenější ploutvonožec. Vytváří stáda i o 50 jedincích.

Potrava :

Loví hlavně ryby (lososi, sledi, smačci, hlaváči, štikozubci, tresky aj.), které dokáže vybrat i z rybářských sítí. Další složkou jeho jídelníčku jsou sépie, krabi a korýši. Denně spotřebuje až 6 kilogramů ryb.

Hmotnost :

Až 150 kg, přičemž samice jsou menší než samci.

Popis :

Tuleň obecný má většinou tmavě nebo světle šedohnědou barvu těla s malými kroužky a skvrnami, avšak zbarvení se může lišit. Vousy má tuhé bílé a odstávají od kulaté hlavy. Obvykle pobývá pod vodou okolo 5 minut, v případě nebezpečí vydrží pod hladinou i mnohem déle. Ve vodě se orientuje pomocí zraku i sluchu. Tuleň obecný je rychlý a hbitý plavec. Ve vodě tráví většinu času. Na písčitý břeh vylézá kvůli odpočinku. Kosatka dravá a žraloci se řadí mezi jeho přirozené nepřátelé. Z kůží mláďat se mohou dělat tulení kožíšky. Vzhledem k tomu, že loví komerčně významné ryby, se může dostat do konfliktu s rybáři. IUCN Red List ho řadí mezi téměř ohrožené druhy.

Rozmnožování :

Samci svádí boje o samice, nevytváří si však harémy. Ke zranění dochází jen výjimečně. Tuleň obecný se páří koncem léta ve vodě. Po 11 měsících březosti vrhá samice jedno až dvě mláďata na souši. Při narození dosahuje mládě 65 – 100 cm a 8 – 15 kg. Mláďata sají mateřské mléko 4 až 6 týdnů a poté se živí po 6 týdnů korýši. Následně se učí lovit ryby. Po osmi měsících od narození se pohybují tuleni obecní samostatně. Samec dosahuje pohlavní zralosti ve 4 – 5 letech života, samice 3 – 5 let stará. Samice se dožívají až 35 let a samci 25 let, nejvyšší možný dosažený věk se liší podle poddruhů.

Chov :

U nás ho chovají zoologické zahrady v Jihlavě a Ústí nad Labem. K rozmnožování v zajetí dochází jen zřídka. Díky rychlému strávení potravy se musí krmit 2 – 3 krát denně.
© Jan Šebík



Počet komentářů k tomuto článku : 2

LK5255555  - 22.09.2016 - 20:04:03
UFIDF  

Karel Pschorn  - 22.09.2016 - 19:57:38
HODÍ SE MI TO NA REFERÁT :) 
© 2008 Zivazeme.cz | Validní: XHTML & CSS | Zásady ochrany osobních údajů | Všechna práva vyhrazena